Изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев и кметът на Бургас Димитър Николов на откриването на изложбата.
Изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев и кметът на Бургас Димитър Николов на откриването на изложбата. / Снимки: Лалка Димитрова
„За 19 години ние събрахме фактологията, историята, болките и мечтите на днешна България", каза изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев
Събрахме историята, болките и мечтите на България
98952
Събрахме историята, болките и мечтите на България
  • Събрахме историята, болките и мечтите на България
„За 19 години ние събрахме фактологията, историята, болките и мечтите на днешна България. Тези вече около 600 творби, които са в хранилището ни, запечатаха порастването на българина. Запечатаха как той се пребори с болките. Това дава паметта на платното. Тя не е собственост на Дарик, тя е собственост на България. Това е памет на духа...” – С тези думи изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев откри изложбата от деветнадесетия планер на Дарик "Звук и Цвят".

Звук и цвят
netinfo

Събитието, номер едно в културния афиш на Бургас, привлече в емблематичната зала „Георги Баев” на Морското казино, десетки ценители на изкуството, сред тях политици, общественици, спортни деятели, артисти, майстори на четката и писаното слово.

Звук и цвят
netinfo


Своите творби представиха 15 художника Александра Велева, Валентин Стефанов, Гергана Минкова , Деян Янев, Иван Матеев, Йордан Панков, Кирил Чолаков, доайенът на пленера - Надежда Кутева, Николай Бузов, Нина Ковачева, Румен Атанасов, Стефан Божков, Стефан Петрунов, Феникс Върбанов.

Звук и цвят
netinfo


Всички те от 17 до 24 септември рисуваха в артколаборация в хотелски комплекс "Магнолиите - Приморско клуб".

Звук и цвят
netinfo

 

Звук и цвят
netinfo

 

Звук и цвят
netinfo

„Когато двама души носят по една ябълка, срещайки си на пътя и ги разменят, всеки си тръгва с по една ябълка. Когато двама души се срещнат в средата на пътя с идеи- всеки си тръгва с две идеи. Това се случи и на пленера на Дарик- хибридизацията на идеите в изкуството. Човек може да направи това не с пръстите си, дори не с мозъка, а само със сърцето си”, каза Радосвет Радев.

Звук и цвят
netinfo


Изборът на Бургас не е случаен. Само след броени дни тук ще се открие филиал на Националната художествена академия.

Звук и цвят
netinfo

 

Звук и цвят
netinfo

„Аз съм сигурен, че тук ще се развият много таланти. Благодаря на г-н Радев, защото не само вложи средства, но вложи и сърце. Косвено не осъзнава, каква голяма добрина прави на България, на изкуството. В съвремието, да събереш талантливи хора и им дадеш възможност да творят, е много ценно”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който също присъства на откриването на изложбата.

Звук и цвят
netinfo


Своето завръщане в пленерната живопис направи и художника Кирил Чолаков. Майстор на вплетения словес в рисуването, в творбите си от пленера, той вложи стихове на Христо Фотев.

Звук и цвят
netinfo


"Художник, когато говори,  е много трудно. Аз не съм пленерна акула, не съм ходил от 22 години на пленер. Повечето от нас сме от това поколение, което имаме по-скоро котва, отколкото корени. Ние живеем половината време в България, половината в чужбина... Това, което очаква и младите след нас. И ми беше интересно.... Морето за мен е преди всички съзерцание, и то съзерцание индивидуално. И рисуването е така, не може да бъде в група... Но тук на практика хора различни се събраха. Започна да се образува един обмен на идеи и енергия. В това обединение беше моето завръщане. И беше прекрасно",сподели Кирил Чолаков.

 
Какво каза изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев, чуйте в звуковия файл:

Звук и цвят
netinfo

Звук и цвят
netinfo

Звук и цвят
netinfo

Звук и цвят
netinfo

Звук и цвят
netinfo

Звук и цвят
netinfo


Пленерът на Дарик "Звук и Цвят" стана възможен с подкрепата на бонбони "Черноморец" от "Победа", винарна "Страцин" и "Ti Bar & Kitchen"