До дни встъпва новият концесионер на бургаския порт
До дни встъпва новият концесионер на бургаския порт / netinfo

На 3 май в полунощ „БМФ Порт Бургас" ЕАД започва да оперира в Пристанищен терминал „Бургас - Запад". Дружеството встъпва в концесионните си права съгласно постановлението на Комисията за защита на конкуренцията и концесионния договор, подписан в Министерството на транспорта на 8 март 2013 г.

Очаква се първият обработен от концесионера товар да бъде за хладилен контейнеровоз, съобщи кап. Жорж Дерелиев, изпълнителен директор на дружеството - концесионер. За празничните дни друг клиент не е заявявал товаро-разтоварни дейности на кейовете на терминала .

Пристанище „Бургас - Запад" разполага с общо 5 кейови места. От тях активно работещи са от 21 до 24 корабно място, 25-то е предназначено за акустиране на малки плавателни съдове. Тук се намира и единственото в Пристанище Бургас място за обработване на контейнери - 25 корабно място.

Веднага след встъпването в правата си на концесионер „БМФ Порт Бургас" възнамерява да започне с изпълнението на основното си задължение и да разгърне мащабна инвестиционна програма. Според договора за срок от 35 години дружеството ще трябва да инвестира в материални активи, технически средства и оборудване 34.8 млн. лв.

През първите месеци на концесията БМФ започва с най-неотложните инвестиции - ремонт на пътните настилки и на откритите и закрити складови площи. Почти изцяло е завършено ограждението на терминал „Бургас - Запад", така както изискват международните мерки за сигурност на корабите и пристанищните съоръжения, регламентирани в isps code.