/ БГНЕС
Повече от 23 000 души са подкрепили готвената демонстрация пред Министерски съвет

Протестът в столицата ще започне днес в 12.30 часа пред сградата на Министерски съвет. В същия час ще започнат и демонстрации в Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Силистра и Враца /от 18.00 часа/. Очаква се наши сънародници в Лондон също да заявят подкрепата си ден по-късно от 19.00 часа пред посолството ни в Обединеното кралство.

Протестите се организират от майки на деца с увреждания. Повод за недоволството им стана изказване на Симеонов през миналата седмица или думите му: „кресливи майки“ с „уж болни деца“.


Протестиращите майки искат извинение и оставка от Валери Симеонов

„Искаме оставката на Валери Симеонов от поста Заместник министър председател на Република България. Заради срама, който изпитва всеки нормален български гражданин от неадекватното му поведение. Заради системни обиди към членове на обществото и използване на езика на омразата. Заради това, че превърна думата "патриот" в обида. Недопустимо е този човек да продължава да представлява българския народ", пишат организаторите във Фейсбук групата "Системата ни убива". 

Майки на деца с увреждания Системата ни убива
БГНЕС, архив

Припомняме, че министър-председателят Бойко Борисов призова Валери Симеонов да се извини за думите си. Според него, оставката му "не е на дневен ред". Така или иначе вицепремиерът по икономическа и демографска политика не се извини.

В пост в социалната мрежа обяви, че думите му са извадени от контекста. Добави и това, че "истината боли, но не се отказва от нито една своя дума". Оставката на Валери Симеонов поискаха и от левицата. От Националната мрежа за децата пък изпратиха писмо до министър-председателя и до самия Симеонов. Организацията, включваща почти 150 организации декларира, че оттегля подкрепата си към правителството, докато Симеонов заема поста си.

Валери Симеонов: Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира

Вече е организирана и онлайн петиция с искане за оставка. Тя е подкрепена от 3 500 души. До момента Симеонов е получил подкрепа от собствената си партия - Националния фронт за спасение на България.

"Лидерът ни не е поставял под съмнение здравния статус на безспорно болните деца, но с израза "уж" се е възмутил на недопустимия стремеж на някои майки-лидери на протеста и представители на опозиционни партии да използват нещастието на тези деца за комерсиални и политически цели", написаха оттам.

Преди ден омбудсманът Мая Манолова обяви изказването на Симеонов като "безчовечно и жестоко".