/ РЗИ-Бургас
Днес е Световният ден на движението, съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция. Според данни на Световната Здравна Организация нивото на физическа активност при 2/3 от населението над 15-годишна възраст в страните от Европейския съюз е под препоръчителното.
 
Заседналият начин на живот може да увреди костите на мъжете

Понятието „Физическа активност“ включва всяко движение на тялото, извършвано от скелетната мускулатура, което води до разход на енергия, превишаващ този в покой.

„Упражнението“ е съставна част на физическата активност. „Физическата форма“ се свързва със способността да се осъществява успешно физическа активност, без излишно напрежение и в безопасни граници. Термините „упражнения“ и „физическа форма“ са тясно свързани с понятието „физическа активност“, без да го препокриват.
 
Ако работите на бюро, упражнявайте се над 30 минути дневно

Укрепваща здравето физическа активност е всеки вид физическа активност, която подобрява здравето, физическия и функционалния капацитет на индивида, без това да води до излишен риск и увреждания. За да укрепва здравето, физическата активност трябва да бъде с „умерена” или „висока” интензивност.
 
Заседналият начин на живот е по-опасен, отколкото предполагате

Хората на възраст 18-64 години трябва да се занимават не по-малко от 150 минути седмично с аеробна активност с умерена интензивност, или не по-малко от 75 минути седмично с аеробна активност с висока интензивност.