Децата в Несебър отговорни към здравето си
Децата в Несебър отговорни към здравето си / netinfo
 
Хепънинг за здравословния начин на живот се състоя в двора на  СУ ,,Любен Каравелов”. Интересното събитие, което се организира за втора поредна година, е  съвместната инициатива на местната администрация, РЗИ-Бургас и училищата в община Несебър.
Празникът започна с отличаване на учениците, спечелили награди от вътрешното състезание по английски език. Призовете и грамотите връчи лично директорът на СУ „Любен Каравелов”- Тодорка Желязкова, която пожела на младежите нови успехи. Отличени бяха: Габриела Колева от 10 „а“ клас, представила се отлично и е извоювала първо място, Мирослав Хараламбов 10 „б“ клас, който е втори по владеене на езика и Станислав Вълков от 10 „б“ клас, заел третото място. Бе връчена и една поощрителна награда на Самира Хасан от 10 „а“ клас.
Веднага след това започна и съществената част на събитието, в която водещите  подчертаха: „Нашата цел е да превърнем училището си в „гореща точка на здравето”, а самите ние да станем „посланици на здравето”. В подготвен от тях материал те обърнаха внимание на някои интересни и любопитни факти  от света на здравето, като например колко тона храна изяжда човек през живота си и, че лимонът съдържа повече захар от ягодата. Специален поздрав към всички присъстващи на хепънинга бе парчето “Have a nice day” на  групата Bon Jovi, изпълнено от десетокласничката Габриела Колева. Друг интересен момент, наситен с много смях, бе постановката „Стани-седни”, изиграна от възпитаниците на театрално студио „Таланти” с ръководител Петко Божилов. Скечовете им на училищна тематика заслужиха напълно силните аплодисменти на публиката.
След приятните и емоционални изпълнения, инспектор Цветкова от РЗИ-Бургас поздрави учениците за прекрасната програма и прикани желаещите да се тестват с уреди за измерване на телесните мазнини – калориметър, апарат за измерване на въглеродния монооксид  и очила за алкохол – алкоочила, предоставени от Регионалната здравна инспекция. Инспекторът призова младите хора да обърнат внимание на двигателната си активност, защото именно тя влияе добре на тонуса и на самочувствието им.
Най-голям интерес сред учениците предизвикаха очилата за симулация на употреба на алкохол. Очилата използват специална технология, която позволява на носещите ги да разберат как различните количества алкохол влияят на баланса, зрението, времето за реакция и преценката им. С лесни активности като ходене в права линия, седене на един крак, хващането и хвърлянето на предмети участниците ще разберат колко неадекватни и опасни реакции могат да имат при злоупотреба със спиртни напитки.
Желаещи да измерят телесните мазнини също имаше. Утвърденият от специалисти апарат дава бърза, точна информация и с него може да се следи индекса на телесната маса ( BMI ). Той показва процента на мазнините според височина, тегло, възраст, пол.
По време на хепънинга учениците научиха, че апаратът измерващ въглеродния монооксид в издишвания въздух от пациента, изчислява карбокси хемоглобина в кръвта му и в зависимост от тези данни се определя степента на никотинова зависимост, която е основен параметър за изграждане на програма за отказване от цигарите.
Събитието уважиха  Красимира Тодорова – директор на Дирекция „Здравеопазване, образование и хуманитарни дейности” към Община Несебър, секретаря на Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетните и непълнолетните Велина Георгиева, инспектор Богомила Цветкова – РЗИ – Бургас, мл. инспектор  Доника Гяурова – РЗИ Бургас, инспектор Николай Димитров – РЗИ – Бургас, както и представители на училищното ръководство.
 
Празникът на здравето ще продължи да се организира ежегодно в община Несебър, като инициативите по превенция предстои да обхванат не само училища, а и  гражданите, желаещи да проверят своя риск от затлъстяване или наличие на алкохолна/тютюнева зависимост.