"Причина за тежкия инцидент в Бургас, при който автобус с нелегални сирийци помете патрулка и уби двама полицаи, е недокрай прецизно изпълнение на функциите на "Гранична полиция". Тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница. Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставката си".

МВР: Задържан е сириец за катастрофата в Бургас, друг се издирва

Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Бургас. "Имам големи претенции към "Гранична полиция" и ще взема мерки", закани се Демерджиев, който поиска оставката на Моллов.

Припомняме, че директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов бе понижен преди дни. На неговото място бе назначена досегашният му заместник Росица Димитрова, а на самия Моллов възложен ресор "Охрана на границата".

Булфото

По време на брифинга в Бургас, стана ясно, че в автобуса е имало 47 мигранти. Превозното средство е идвало от посока Созопол. Мигрантите са от Сирия. Демерджиев заяви, че връзхлитането на автобуса върху полицейския патрул е било напълно умишлено. 

Иван Демерджиев съобщи, че властите знаят откъде са влезли чужденците - район, пресечена местност, който не е достатъчно обезпечен с техника. Единият загинал полицай е на 43 години, командир на отделение от Първо районно с 18 годни стаж. Вторият загинал е също от Първо районно със 7 години стаж в системата.

Властите съобщиха, че към момента е задържано едно лице. Издирва се още едно. Задържано е едно лице, което не е от групата, за което имаме данни, че е участвал в превоза.

След гонката между автобус с мигранти и полицията в Бургас (ГАЛЕРИЯ)

Издирваме още едно лице, за което също имаме данни, че е участвал в превоза и е бил в автобуса. Въпросните лица са сирийци със статут на бежанци, съобщи на брифинг директорът на ОД на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Булфото

Ангажиран е целият ресурс на Окръжна прокуратура в Бургас, каза от своя страна окръжният прокурор Георги Чинев. Той съобщи, че за разследването е привлечен да участва експертът проф. Станимир Карапетков. 
БГНЕС