"Задържано е едно лице, за което имаме данни, че е участвал в превоза. Издирва се още едно лице, за което също имаме данни, че е участвал в превоза и е бил в автобуса. Въпросните са сирийски граждани". Това съобщи на брифинг директорът на ОД на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов във връзка с тежката катастрофа в Бургас, при която загинаха двама полицаи.

"Патрули на "Гранична полиция" са преследвали бял автобус, който не е изпълнил полицейско разпореждане за спиране. Сигналът предаден на най-близкия патрул от ОДМВР-Бургас. Това са служители на Първо районно управление, които са подходили към кръговото на "Трапезица" и автобусът, идващ от Созопол, е ударил полицейския автомобил. В следствие на удара, за съжаление, са загинали двама служители. Единият е командир на отделение от Първо районно управление. На 43 години, с 18 години стаж. Вторият е служител в същото управление, със 7 години стаж", обясни ком. Калоянов.

В автобуса са били превозвали 47 мигранти, за които имам данни, че са сирийски граждани със статут на хуманитарни бежанци. Образувано е следствено дело.

Автобусът, превозвал нелегално мигранти бил купен наскоро от Харманли

"Изказвам искрените си съболезнования към близките и семействата на загиналите полицейски служители. Това, което е извършено до момента от Окръжна прокуратура-Бургас е следното: създадени са два екипа. Единият е от следователи, на които е възложено извършването на разследването. Създаден е и екип от наблюдаващи прокурори, които бяха на мястото на местопроизшествието и оказват действия по разследването", добави окръжният прокурор по случая.

По думите му е ангажиран целият ресурс на Окръжна прокуратура-Бургас.

"Целим максимална обективност, всестранност и пълнота на разследването", каза още той. 

"Причина за тежкия инцидент в Бургас, при който автобус с нелегални сирийци помете патрулка и уби двама полицаи, е недокрай прецизно изпълнение на функциите на "Гранична полиция". Тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница. Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставката си", заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Бургас.

Демерджиев поиска оставката на зам.-директора на „Гранична полиция”

"Имам големи претенции към "Гранична полиция" и ще взема мерки", закани се Демерджиев, който поиска оставката на Моллов.

Припомняме, че директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов бе понижен преди дни. На неговото място бе назначена досегашният му заместник Росица Димитрова, а на самия Моллов възложен ресор "Охрана на границата".