Снимки: Дарик
Снимки: Дарик
Иво Гъдев за линията Бургас - Истанбул пред Дарик
101836
Иво Гъдев за линията Бургас - Истанбул пред Дарик
  • Иво Гъдев за линията Бургас - Истанбул пред Дарик
Връзката по море между Бургас и Истанбул може да стане факт още тази година. Това обяви в ефира на „Дарик“ управителят на корабна агенция "Дженерал Шипинг" Иво Гъдев, който е и основен инициатор за разкриването на линията. Само преди дни беше отчетено първо пробно плаване с рейс от Бургас до турското курортно градче Инеада.

„Това беше пилотен рейс, част от дългосрочния проект на линия от Бургас до Истанбул. Плановете ни са това да е постоянна линия за летния сезон. Все още уточняваме параметрите на кораба, който ще ангажираме. Нужно е да разполагаме с точно определен тип кораб, но очакваме да ни бъде предложен от турския корабособственик“, обясни Гъдев.  
 

Снимки: Дарик

Рейсът беше направен с катамарана „Синан Паша“ с капацитет от около 440 пасажери. Плавателният съд е подобен на този, който страната ни иска да получи за изпълнението на линията, но разполага и със стабилизатори, каквито липсват при гореспоменатия, стана ясно от думите на Иво Гъдев.
 

Снимки: Дарик

„Желанието ни е да получим кораба „Борак рейс 3“. Той е холандски, по-нов е и е по-бърз. Ако рейсът до Инеада беше сравнително добър, то следващите ще са още по-удобни“, увери той.

Морска линия от Бургас до Истанбул – скоро или по-скоро

„Възможно е да имаме линия още това лято – през август или септември. Зависи от готовността на операторите и възможността за отдаване на кораба възможно най-бързо. В Турция обаче предстоят местни избори, а компанията корабособственик е смесено дружество между държавата и частния бизнес. Ако не успеем тази година, то твърдо догодина през юни ще имаме открита линия с предварителна подготовка на туроператорите и подготовка на кораба“, обясни Иво Гъдев и допълни: „… ако всичко върви по план до края на това лято можем да направим още няколко пробни рейса.“
Пробно ще бъде и пътуването с „Борак рейс 3“ от Истанбул до Мидия, за да се прецени доколко подходящ е този плавателен съд за подобно плаване.

Морска линия „Щастие за всеки“

Проектът за морска връзка между България и Турция е насочен и към гражданите, но и към туристите. Предвидено е рейсовете да бъдат ежедневни – с около 400 души на борда.  
 

Снимки: Дарик

„Ние искаме всички да са доволни от тази линия. Има капацитет да задоволи жителите на Бургас и региона и туристите. Има вероятност да отива на единия ден, а на другия да се връща. Може да отплава сутрин от Бургас и да се връща още същия ден. Тепърва ще уточним най-удачния график“, разкри Иво Гъдев.

Предварителните сметките показват, че подобен морския воаяж ще ни струва около 70 евро в двете посоки. Засега междинната спирка ще бъде една като възможните дестинации са две – Инеада и Мидия, като първата вече е предложена от турската страна.

Цялото интервю с Иво Гъдев, чуйте в звуковия файл: