Цветница пред Свети Свети Кирил и Методий
Цветница пред Свети Свети Кирил и Методий / Пресцентър Община Бургас

Всички бургаски читалища масово се включват в днешния голям християнски празник. В 10:30 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий" те са подготвили "Цветна градина". За децата има 11 творчески ателиета. В тях те ще изработват дървени сувенири и хартиени цветя, ще плетат кошнички и декоративни венци за глава, ще рисуват с пясък и оцветяват.

В 11:00 часа започва фолклорна програма с малките танцьори от ансамбъл "Атанас Манчев" и певците от народен хор "Трепетлика" с диригент Пепа Запрянова. В 12:00 часа на площада е концертът с участието на Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен" с ръководител  Димитър Димитров, и танцьорите на Марио Егов от "Странджа".           

В 11:00 пред църквата „Свети Димитър“ в "Меден рудник" започва "Цветница е". Там зрителите ще чуят детска формация „Звъника" и талантите от школата по гайда при читалището „Паисий Хилендарски 1928“. Участват и танцьорите от ансамбъл "Атанас Манчев", а желаещите ще правят венци от цветя и великденска украса в цветните работилнички.

Още един празничен фолклорен концерт ще зарадва жителите на „Меден рудник“. Той се нарича „Пъстра Цветница“ и е организиран от читалище "Свети Свети Кирил и Методий 1985". Ще участват съставите „Чинките“, „Берберини“, „Медено котле“ и танцов клуб „Пламък“. За всички ще пее и народният изпълнител Костадин Михайлов.

"Цветница в парка", организирана от читалищата "Изгрев 1909" и "Пенчо Славейков 1983" започва в 11:00 часа на алеята в парка на комплекс "Изгрев". Композицията, дълга 50 метра, ще изработят от цветя деца на различна възраст. В програмата участие ще вземат и ученици от "Добри Чинтулов" от паралелката по народна музика.