Чарити е първото бебе на Бабинден в МБАЛ Черноморска - Бургас
Чарити е първото бебе на Бабинден в МБАЛ Черноморска - Бургас / снимка, архив

С раждането на Чарити Панайотова в Родилно отделение на МБАЛ „Черноморска - Бургас"стартира Бабинден. Момиченцето е първо дете за младото семейство. Чаровницата е с перфектно съотношение на килограми и ръст - 2900 на 49 см. Малката госпожица е първото бебе за 21 януари 2015 в болницата и се роди под професионалните грижи на д-р Георги Гамишев, с-р Августин Кафалов и д-р Маринчев.
Над 600 бебета за година са проплакали за пръв път в многопрофилната болница на най-големия жилищен комплекс на Бургас - „Меден рудник". За 2015-а, първото новородено е било момченце. Според поверията това означава, че годината ще бъде силна и плодородна.
С 30 повече от момиченцата са били и момченцата за изминалите 12 месеца. Най-предпочитаните име са били Виктор, Александър и Георги, а при момичетата - Виктория, Мария, Александра.
Според наблюденията на акушер-гинеколозите, жените в Бургас все по-често предпочитат естественото раждане пред оперативното, а възрастовата граница на първескините се е покачила за последните две години.
Предвид обявената грипна епидемия в Бургас, екипите на Родилно отделение и Неонатологя не участваха в традиционния ритуал по измиване на ръцете на „бабата" акушерка. Още от ранни зори обаче лекари и акушери от двете отделения получават поздравления от благодарни родители.