Чадър и шезлонг – от 2 до 4 лева
Чадър и шезлонг – от 2 до 4 лева / Дарик Бургас

След новите концесии на плажовете цената на шезлонгите и чадърите няма да бъде по-висока от 4 лева. Това ще стане още през следващия сезон, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след заседание на кабинета.

Промените са записани в измененията и допълненията на Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и в минимални критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж, които кабинетът прие на днешното си заседание.

Цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта и наличието на леглова база в населеното място, до което се намират. За плажове разположени до населени места под 10 000 души цената ще е до 2 лева, в такива с над 10 000 души - 3, а при националните курорти - 4 лева.

Ангелкова обясни, че всички концесии, които изтичат ще бъдат отдавани по новата методика. Сред тях са и 15 големи, посещавани плажа (Несебър - стар град, Дюни, трите части на плажа на Св. Влас и други.
За действащите договори ще бъдат водени индивидуални разговори за прилагане на новите правила.