Българската православна църква получи мощите на Св.Йоан Кръстител
Българската православна църква получи мощите на Св.Йоан Кръстител / Станимир Димитров

Българската държава предаде новооткритите мощи на Св. Йоан Предтеча на Българската православна църква. Сливенският митрополит Йоаникий ги прие лично от вицепремиера Симеон Дянков в Созопол.  С литийно шествие по улиците на града, мощите на светеца бяха пренесени от музея в храм „Свети Георги”. Те ще бъдат временно съхранявани в църквата, в специално изработена мощехранителница.

Предвижда се, безценната реликва, която екипът на проф. Казимир Попконстантинов откри при разкопките на остров Свети Иван край черноморския град, да бъде преместена  в храма "Св. св. Кирил и Методий" след приключване на неговото реконструиране, обясни министър Дянков.   420 000 лева държавна помощ бяха отпуснати вчера за ремонта на най-голямата созополска църква. По думите на вицепремиера, подобна инвестиция в туризма, ще има стократна възвръщаемост.

В момента мощите на светеца се съхраняват в кутия, по която са изобразени сцени с Богородица.  След пренасянето им в реставрирания храм, те ще бъдат положени в същинската мощехранителница, която е дар от премиера Бойко Борисов. Върху нея ще има изображения на Предтеча и сцени с кръщението на Христос в река Йордан. Според български учени, реликварият открит при разкопките на абсидата на манастира „Свети Георги” на острова, наистина съдържа мощи от Свети Йоан Кръстител, което доказва и надписът върху него. Находката съдържа части от ръка, лицева част и зъб.

Българската православна църква получи мощите на СвЙоан Кръстител
netinfo