България и Румъния ще си сътрудничат при залавяне на корумпирани полицаи
България и Румъния ще си сътрудничат при залавяне на корумпирани полицаи / netinfo
Тестове за корупционно поведение сред полицаите от България и Румъния ще бъдат организирани до месец. Това обяви днес в Бургас директорът на Дирекция “Инспекторат” към МВР – комисар Николай Спасов.

Проверките ще се осъществяват на разменни начала от служители под прикритие. Службите от двете страни вече от 3 години работят съвместно за прекратяване на корупционни практики. Предстоящите действия в тази насока са, залегнали в съвместен план за действие, който беше подписан на официална церемония днес от ръководителите на двете дирекции –комисар Николай Спасов от българска страна и Магистрат Иринел Паун от Генерална Дирекция „Антикорупция” към Румънското вътрешно министерство.

Като най-драстичен през последните месеци бе визиран случаят със заловените полицейски служители от смесените гранични патрули, осъществяващи охраната на границата между България и Румъния. Полицаите вземали между 5 и 10 евро от шофьори, преминаващи с колите си през границата. След сигнал от потърпевши ,порочната практика е ликвидирана.

При съвместната работа на двете служби предстоят проверки в граничните зони и във вътрешността на двете страни, както и работа по сигнали, касаещи определени служители на реда.