Българи и византийци започват битка край Русокастрон
Българи и византийци започват битка край Русокастрон / netinfo

Паметната битка, в която българите разбиравт византийската войска ще бъде пресъздадена реалистично тази вечер.
Звън на мечове и саби,стрели от истински лъкове и свестящи боздугани ще се мятат край древната крепост Русокастрон в община Камено.

Възстановка на битката между армията на цар Иван Александър и византийския император Андроник III Палеолог ще се състои тази вечер от 18.00 часа.

Според историците това е била последната бляскава победа на българската войска над Византия в рамките на Второто българско царство.

С пресъздаването на битката са ангажирани членове на школата „Багатур". Според ръководителя им Горан Гънчев бойците ще бъдат въоръжени с автентични оръжия и бойни снаряжения от съответната епоха, т.е мечовете, сабите, щитовете, шлемовете и ризниците ще бъдат истински.
Хореографията на самата битка вече е изработена и репетирана няколко пъти.

От „Багатур" ще проведат и демонстрации на бойни умения и техники, присъщи за българската армия от тези времена. Зрителите ще могат да видят стрелба с лък по време на езда на кон, съпоставяне на византийски меч и българска сабя и мн. др.

Паметта на загиналите български войни в битката при Русокастро ще бъде почетена със заупокойна молитва, която ще отслужи сливенският митрополит Йоаникий.

Организатор на проявата е община Камено, а усилията на кмета Стефан Бонев и неговия екип са подкрепени от областния управител Константин Гребенаров, под чийто патронаж ще се проведе самата възстановка.

На 18 юли се навършват 680 г. от битката при с.Русокастро, община Камено. На тази дата през 1332 г. се е състояла една от последните велики исторически битки на Средновековна България - сражението между войските на Втората българска държава, водени от цар Иван Александър и тези на Византийската империя, предвождани от император Андроник III Палеолог.