Бургаското пристанище активно по европроекти, квалифицира млади кадри
Бургаското пристанище активно по европроекти, квалифицира млади кадри / netinfo


Ръководството на "Пристанище Бургас" активно се е насочило към така наречените меки мерки за подобряване на условията на труд на служителите си, подобряване на работната среда, възможностите за инвестирани в българските пристанища. Това съобщи изпълнителният директор на порта Диян Димов.
Ръководството работи по няколко проекта от ОП „Развитие на човешките ресурси".
Димов съобщи още, че Пристанище Бургас е пионер в усвояването на средства по тази оперативна програма, като към момента реализираните проекти на териотрията на пристанището са три.
Над 30 стажанти са обучени по проект „Ново начало".След този стаж близо половината от младите кадри са останали да работят в пристанището или във фирми свързани с пристанищната дейност.
Другият проект на порта е „Аз мога повече" по него до края на годината ще започне повишаване на квалификацията на 250 пристанищни работници и служители по избрана от тях професия и специалност.
Най- големия проект, който се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" е „Безопасен труд - мотивирани заети лица". По него ще бъде осигурено облекло на 616 служители. В момента от ръководството на порта подготвят проектна документация за кандидатстване по програма за повишаване на заетостта, а до края на 2012 година ще бъде отворена за предприятията мярка на ЕС за извършване на нетрадиционни пристанищни дейности. Програмата е насочена към общини с по-голяма безработица.