Бургаските художници ще ползват безвъзмездно изложбената зала в Центъра
Бургаските художници ще ползват безвъзмездно изложбената зала в Центъра / sxc.hu

Разходите на изложбената зала на ул. „Александровска" № 22 се поемат от Община Бургас. Те възлизат средно на 1 000 лв. на месец за наем, издръжка, такси и данъци. Това стана ясно днес при предаването на ключа за залата от кметът Димитър Николов на председателя на Дружеството на художниците Георги Динев.

Помещението в центъра на града се предоставя на творците за безвъзмездно ползване. Наскоро галерията беше прехвърлена за управление на Община Бургас от Областна управа.

„Решихме дългогодишен конфликт в непрекъснатия недоимък и нарушения по наемите, които трябваше да плащат бургаските художници за тази зала, когато тя беше държавна собственост", каза градоначалникът.

Общината ще съдейства и всички стари задължения да бъдат погасени. От Дружеството дължат сумата от 10 000 лв. Тя е натрупана в продължение на година и половина за наем на залата и ежемесечни разходи.

„Това е едно събитие, което се случи без излишни фойерверки, то ще има продължителен ефект и ни носи спокойствие", коментира за Дарик председателят на Дружеството на художниците Георги Динев. Тук ще имат възможност да показват своите творби млади бургаски художници, ще се събират творци и любители на изкуството, за да бъдем една истинска достойна културна общност, каквато сме били и до сега", добави още той.