Бургаски ученици в Дегендорф за стаж
Бургаски ученици в Дегендорф за стаж / netinfo

Информационната кампания, с която ще бъдат представени възможностите за работни стажове на бургаски ученици в Дегендорф -Германия, ще стартира през декември. Това съобщи Веселина Таралова, директор Дирекция "Образование и демографски въпроси" в Община Бургас.

Съвместната програма между Бургас и Дегендорф се изпълнява от 3 години. В резултат на нея вече десетки бургаски ученици са преминали през обучение в баварския град. По-голяма част от тях са поканени на работа при изключително добри условия от работодателите, които са ги обучавали по специалността. Стажовете, които се предлагат в Дегендорф, са в областта на ресторантьорството, хотелиерството, електрониката,строителството и занаятчийството.

Кандидатите преминават през курс на обучение по немски език в Бургас, в продължение на 4 месеца, като таксата за обучението се поема изцяло от немската страна. След това следва събеседване на немските работодатели с бургаските кандидати.

Одобрените участници по време на трудовата борса се разпределят на конкретни позиции и се обучават по специалността си в продължение на 3 години. След успешното си завръщане те придобиват сертификат за професионална подготовка. Първият випуск по тази програма се дипломира тази година. Всички бургаски стажанти, придобили свидетелства за професионална квалификация по немската образователна система, имат право да кандидатстват за работа при еднакви условия на заплащане с немските граждани.

Подробностите за провеждането на информационната кампания за 2015 година бяха обсъдени по време на среща с областния управител на Дегендорф Кристиян Бенрайтер с директора на Дирекция "Образование" Веселина Таралова, представители на бургаски учебни заведения.