Бургаската Алма Матер изпраща абсолвенти
Бургаската Алма Матер изпраща абсолвенти / netinfo

300 абсолвенти от випуск 2008 ще получат своите дипломи на тържествената церомония  днес в  16 часа в атриума на университета. От тях 16 ще получат „Свидетелство за отличие” за постигнати високи резултати в учебната дейност и доказан стремеж за издигане авторитета на БСУ.

За първи път в своята история висшето училище ще започне церемонията с жезъл, специално изработен съгласно академичната хералдика и символизиращ единството, мъдростта и независимостта на академичната институция. Жезълът ще се носи от преподавател с изявена научно-преподавателска и изследователска дейност.

Вечерта от 20 часа е традиционният коктейл-заря, посветен на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За четвърта поредна година са поканени учители, научни работници, творческите колективи на културните институти, писатели, поети, художници, целите журналистически екипи на всички бургаски медии. За първи път ректорът проф. Чобанов кани изявени учители – доайени в образованието на Бургас: Мария Бенчева, Ана Балашева, Людмила Филипова, Еми Мутафчиева – учители, останали в спомените на своите ученици със своя професионализъм и висок морал.

За втора поредна година по време на празника ще с бъде дадена и ежегодната награда на името на Александър Георгиев Коджакафалията, учредена от Настоятелството на БСУ. Наградата се присъжда на спомоществувател и благодетел на учебно заведение в Бургас, доказал своята гражданска доблест, висок обществен морал и ангажираност към образованието и културата на града.

Концертната програма е с участието на примата на българската естрада Лили Иванова, както и на ученически състави от бургаски училища. Събитието ще бъде ознаменувано с грандиозна заря.