Бургас вече има Център за ранна диагностика на рака
Бургас вече има Център за ранна диагностика на рака / netinfo

Центърът за ранна диагностика на онкологични заболявания, който се намира на територията на МБАЛ-Бургас, бе открит официално от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Модерната апаратура, закупена по проекта, трябва да постави Бургас на водещо място в Югоизточна България при ранното диагностициране на раковите заболявания. МБАЛ-Бургас вече разполага с ядрено-магнитен томограф, многодетекторен компютърен томограф, рентген, дигитална ехографска система, ендоскопска апаратура, бронхоскоп, гастро и колоноскоп, система за архивиране и разпространение на образи. Общата стойност на проекта е 4 778 081.02 лв.
„С парите, които са останали, ще бъде закупена мамографска апаратура", обеща министър Андреева.
Годишно в Бургас се диагностицират около 400 злокачествени заболявания. Новото оборудване ще позволи те да се разкриват рано, за да могат да бъдат лекувани навреме. Центърът ще е най-полезен освен за бургазлии и за жителите на област Ямбол или общо за 580 000 души. Само пациентите на МБАЛ-Бургас за година са 32 000 души. За съжаление 10% от тях страдат от ракови заболявания.
„Благодаря на министъра на здравеопазването в лицето на д-р Андреева и на ръководния екип по проекта, в лицето на инж. Таскова, че проектът бе реализиран в пълния си обем при това без да се налага МБАЛ-Бургас да доплаща и 1 лев. Центърът за ранна диагностика на рака е от голяма полза за целия регион, а и за чужденците, които живеят в областта", каза д-р Миразчийски.
МБАЛ-Бургас разполага с ядрено-магнитен резонанс за първи път. Апаратът има максимален набор от бобини за почти всички медицински изследвания - на млечни жлези, коляно, гръбначен стълб, глава и др. и позволява триизмерен образ. Помислено е и за пациентите с клаустрофобия - апаратът има къс тунел, за да не предизвиква тревожност у подлагащия се на изследването. Предимството на ЯМР е, че позволява детайлно представяне на различни части и региони на тялото без за това да се използват рентгенови лъчи. Той е от особена важност при откриване и диагностициране на широк спектър от болести в ранен стадий. Също така дава и много точно информация за това дали едно раково образувание е доброкачествено или злокачествено.
Центърът за ранна диагностика на рака бе представен от инж. Станка Таскова - национален координатор на средносрочната рамкова инвестиционна програма на министерството на здравеопазването по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.
На откриването на Центъра присъстваха и областният управител Павел Маринов, зам. -кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.