м
м / Дарик
Новите общински съветници на Бургас подписаха клетвените си листи. Връчи им ги председателят на общинската избирателна комисия Елка Стоянова, която заяви: "... пожелавам на съветниците един спокоен мандат в следващите четири години и благодари – за една от най-толерантните кампании, които се проведоха в България.".
 

м
Дарик

Заседанието за втори път откри областният управител Вълчо Чолаков. Десет партии и коалиции получиха представителство в градския съвет - ГЕРБ, БСП, СЕК, ДБГ, НФСБ, СДС, "Ние гражданите", "Демократична България". "Възраждане" и ДПС. От тях групи успяха да сформират само първите три. Клетва днес положи и кметът Димитър Николов, който започва четвъртия си мандат. "Благодаря на бургазлии за гласуваното доверие, ще се постарая да го оправдая. Имам поставени още по-високи цели – благоустрояване, което да стигне до всеки дом, работеща икономика с нови индустриални зони, нови инвестиции в здравеопазването", каза Николов. А на съветниците пожела: "...нека всеки в този общински съвет превърне личните си амбиции в амбиции за Бургас. Поздравявам съветниците и се надявам, че доверието на бургазлии ще бъде оправдано.". За председател беше избрана проф. Севдалина Турманова от групата на ГЕРБ.
 

м
Дарик

На следващото заседание трябва да стане ясно и в каква точно конфигураци ще гласуват в бъдеще съветниците на партиите и коалициите, които не успяха да сформират групи. Изненадващо "Движение България на гражданите" например не успя да се пребори за пет мандата. Според Живко Табаков преговори с бъдещи партньори все още не са водени. Но най-логичния избор, стана ясно от думите му, е коалиция с Демократична България. СЕК има съветници за сформиране на група, но не се изключва и възможността за възобновяване на коалиция с НФСБ, което на практика ще изправи до БСП, която има представителство от седем съветници. Засега най-сигурна изглежда коалицията ГЕРБ - СДС.