Бургас: Художници събират пари за покриване на дълг с творчески инициативи

Добрин Вътев
Добрин Вътев / Дружество на художниците - Бургас
Членовете на Дружеството на бургаските художници събират пари за покриване на дълг към Областната администрация с творчески инициативи. Нужни са 4 000 лева – пари натрупани за наем на изложбената залата на ул. „Александровска“ 22, стана ясно от думите на председателят на ДБХ Добрин Вътев.

Припомняме, че през 2013 година по инициатива на тогавашния областен управител Павел Маринов, държавата опрости дълг на дружеството в размер на 10 000 лева за неизплатени през годините наеми на залата, която тогава беше държавна собственост. Пак по негова инициатива, стопанин на помещението стана общината, която пък го предостави на художниците за безвъзмездно ползване. Въпреки това,  част от дълга на бургаските художници към държавата, остава и към днешна дата.

За да бъде разрешен въпросът от общината предлагат да бъде организирана лятна благотворителна изложба с картини на бургаски художници в Морската градина. Творци, членове да дружество, ще се включат и в открити уроци по изобразително изкуство в рамките на Фестивала на пясъчни фигури. Вече е поставена кутия за дарения в изложбената зала на ул. „Александровска“.