Инициативата цели да привлече вниманието на обществеността върху проблемите на хората, живеещи със заболяването
Инициативата цели да привлече вниманието на обществеността върху проблемите на хората, живеещи със заболяването
Сградата на Община Бургас ще грее в синьо на 5 май. По този начин градът ще се присъедини към още шест града в страната, които ще отбележат Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни.

Инициативата цели да привлече вниманието на обществеността върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония, като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им.

С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани за ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

„Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание.

Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас.

Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България.”,  Казва Наталия Маева, председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”.