/ УМБАЛ Бургас
Бебе на 25 дни е един от последните пациенти в Първа хирургия на УМБАЛ Бургас. Сред най-честите оперирани в Детския сектор са момчетата. Бебетата от мъжки пол са предразположени към развитие на хернии и други заболявания, налагащи хирургично лечение, 5 до 7 пъти по-често в сравнение с момичетата, обясни началникът на отделението д-р Георги Мигаров.
 
Двадесет и пет дневният Златомир вече е успешно опериран от пилорна стеноза – диагноза, която се поставя веднъж на 500 новородени. При нея настъпва задебеляване на мускулатурата, което смущава нормалната работа на стомаха. В същия ден в отделението постъпил и шестмесечният Мелих с преплитане на червата. Рискът за бебето е остра и фатална чревна непроходимост.

Инвагинацията заема второ място сред острите хирургични заболявания сред децата до 14 години, след апендицита. Най-често се среща  в първите 2 години. „Симптомите също включват повръщане, липса на изхождане. Има болка с пристъпен характер, която внезапно се появява при напълно здрави деца“, разказва хирургът.