В барчето се предлагали готвени манджи
В барчето се предлагали готвени манджи / Веселин Максимов
Д-р Кунчев и д-р Яновска за проверките
94243
Д-р Кунчев и д-р Яновска за проверките
  • Д-р Кунчев и д-р Яновска за проверките
В малък бар е възможно да се предлагат и готвени ястия. Това сочат резултатите от едноседмичната акция на здравни инспектори, служители на Агенцията по безопасност на храните, данъчни и полиция по Южното Черноморие. Само в Бургаско са осъществени 49 проверки и след тях са съставени 12 наказателни постановления, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Под прицела на проверяващите са били заведения за обществено хранене, здравословно състояние на работещите там, наличието на здравни книжки у тях, пушенето в затворени помещения в курортите, употребата на препарати за дезинфекция и бутилираните води. Детските лагери били проверявани внимателно като особено рискови места - за чистота и замрежване на прозорците против комари.

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова обяви, че в обекти за търговия на дребно, заведения и обекти за „all inclusive” е наблюдавано за произход и проследимост на продуктите, а от тях особено внимание е било обърнато на млечните продукти. Агенцията е съставила общо 15 акта в местата за летен туризъм в Бургаска област.
 
Те са за незконно съществуване, лоша хигиена, необучени работници в такива места, нарушена опаковка на храните. Сред останалите несъответствия са вече споменатото барче, предлагало готвено, липса на документи за произход на продуктите и необявени алергени. В един обект са открити няколко фалшиви здравни книжки, удостоверени с фалшив печат на Регионалната здравна инспекция.
 
Полицията е издирила този, който ги е издал. Сезонът върви нормално, нарушенията са много по-малко от миналата година, а до момента не са отчетени взривове на заразни заболявания, макар че лятото вече напредна.
 
Чуйте последователно д-р Ангел Кунчев и д-р Тодорка Яновска в звуковия файл