/ ThinkStock/Getty Images
Смекчено наказание за 28-годишния Теньо Енчев, който на 16 юни 2018 г. преби приятелката си Ивета пред дома на детето им, поиска служебния адвокат на подсъдимия.

Енчев през сълзи за смъртта на Ивета: Съжалявам, обичах я много!

Процесът за убийството на младата жена се разгледа в Бургаския апелативен съд, след като защитата на задържания обжалва наложената му присъда от 25 г. затвор с редукция и пледира за преквалификация на обвинението от умишлено убийство в престъпление, извършено по непредпазливост.

Доживот, но с редукция: 25 г. затвор за убийството на Ивета

Припомняме, че на първа инстанция Теньо бе признат за винован затова, че в дома си в Айтос умъртвил Ивета по особено жесток и мъчителен начин. Жената била зверски ритана в корема, а юмруците на приятеля ѝ Теньо направили мозъка й буквално на пихтия.

Непосредствената причина за смъртта е тежък мозъчен оток, но тя била с комбинирани травми по цялото тяло, със счупен нос, обезобразено от побоя лице. А съдебни медици разказват, че трупът на младата жена е бил обезкървен - кръвта е изтичала, докато биячът се е суетял около мъртвата.
 
Съдят днес Теньо, който дрогиран уби майката на детето си

Съдът днес остави без уважение искането на защитата за назначаване на две нови експертизи - съдебномедицинска експертиза и комплексна съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза с мотива, че не са налице основанията за тях, тъй като вещите лица са дали отговори на всички въпроси свързани с причината за смъртта на Ивета и са коментирали данните за употребата на наркотици от страна на подсъдимия - а именно, че по време на престъплението подсъдимият е бил пиян и дрогиран.

Снимка: Лалка Димитрова
Снимка: Лалка Димитрова

 „Жертвата е изживяла ужаса на неминуемата си смърт и то продължително време“, подчерта държавният обвинител. Той определи подсъдимия като „свирепа личност“ и посочи, че според свидетелските показания и данните по делото е категорично ясно, че жената е била обект на ежедневен тормоз.

Адвокатът на мъжа, който преби до смърт 19-годишна: Той не знае как ще продължи живота си без нея

Причината за смъртта й е категорично доказана и е следствие на масирания и жесток побой, което говори за пряк умисъл в действията на мъжа. „Паднала е на пода, но той не е спрял. Знаел е, че ще настъпи смъртта й и се е отнесъл с безразличие“, подчерта прокурорът и допълни, че наказанието е правилно и съобразено с тежестта на извършеното престъпление.

До месец съдът ще произнесе решението си.