Цифров модел, създаден в резултат на фотограметрично заснемане на Царево, ще подпомогне оценката на общото състояние на територията след наводнението в региона като нанесени щети, количествени параметри на пораженията и засегнатите територии. съобщиха от МОСВ.

Безпилотна летателна система, включваща два апарата, е извършила заснемането на щетите в община Царево. В допълнение към фотограметричното заснемане е извършено и пълно лазерно заснемане с технологията LiDAR на двете дерета, чийто отток доведе до бедствието, сполетяло района.

Мащабът на водната стихия и пораженията в Царево (СНИМКИ/ВИДЕО)

Технологията LiDAR (Light Detection and Ranging) се прилага за наземно 3D лазерно сканиране. Подобно заснемане осигурява възможност да се установят причинно-следствените връзки между географската среда и водните количества преминали през територията.

И двата модела са достъпни за свободно ползване на сайта на МОСВ:

LIDAR

Царево - https://cloud.rockrobotic.com/share/773bb303-090b-4be5-ad2b-6b72ad194798

Нестинарка - https://cloud.rockrobotic.com/share/1f9397ce-4aa6-4814-860a-6d6ca8f3963d

Фотограметрия

Царево - https://cloud.pix4d.com/dataset/1629099/map?shareToken=f6753205-ab70-40fc-9a4f-d78f90cabc12

Заснемането на Царево е изготвено от Националния университетски център за геопространствени изследвания и технологии към СУ „Свети Климент Охридски“.

Община Царево алармира: Спешно трябва да се премахнат опасни каравани и бунгала

Академичният център подпомага работата на временната междуведомствена експертна комисия, създадена от Министерски съвет, ръководена от заместник-министър Петър Димитров, която извършва проверка на инфраструктурата след наводненията в община Царево.  

Сътрудничеството между университетската организация и МОСВ е пример за добро взаимодействие между държавата и научната общност.