Веднага трябва да започне укрепването на стената на язовир „Потурнашки“, заяви кметът Георги Лапчев
Продължава разчистването след водната стихия в Царево.

Община Царево

Община Царево

Мостът в село Варвара е почистен след наводнението. Той е проходим в едното платно при съобразена скорост, съобщиха от Общината. Извършва се почистване на едри отпадъци, клони, дървета и други в цялата Община.

Община Царево алармира: Спешно трябва да се премахнат опасни каравани и бунгала

Хидроинженери пристигнаха в Царево и започнаха с обследването на два язовира в района на града - „Хаджи Яне“ над село Лозенец и по-големият „Потурнашки“. Това съобщи кметът на града Георги Лапчев пред журналисти, предава БТА.

Община Царево

Община Царево

„Първоначалният оглед показва, че трябва веднага да започнат дейности по укрепването на стената на язовир „Потурнашки““, каза Лапчев. „Стената не се е скъсала, но откосът, който следва след стената вече не съществува“, посочи кметът и допълни, че откосът е отмит в резултат на няколко часа теч на вода.

Община Царево

Община Царево

Хидроинженерът Николай Лазаров констатира, че състоянието на стената е компрометирано. „Това означава, че при подобен неблагоприятен валеж има вероятност стената вече да се скъса“, заяви той. „Самото съоръжение е издръжливо, просто ще се възстанови язовирният комплекс“, поясни хидроинженерът.

Община Царево

Община Царево

Припомняме, че двата язовира бяха изпразнени след наводнението на 5 септември. Язовирите са общински и са отдадени на концесионери. Основната им функция е да задържат водосбора при проливни дъждове.