2 години и 8 месеца условно за бебе, убито в катастрофа
2 години и 8 месеца условно за бебе, убито в катастрофа / Дарик Бургас

Бургаският апелативен съд разгледа днес делото срещу Атанас Пешев, който през септември 2012 година уби в катастрофа бебето Александър, на година и четири месеца. Тогава Пешев беше осъден на 2 години 8 месеца условно, с петгодишен изпитателен срак. Майката и бащата на детето искат той да влезе в затвора.

Катастрофата стана на околовръстния път от Слънчев бряг към Варна, на разклона за Тънково. Атанас Пешев заредил с гориво и се престроил за завой вляво, въпреки, че на мястото има забранителен знак и двойна, непрекъсната осова линия, заради силно интензивното движение, особено в този момент – началото на септември, когато все още продължава туристическият сезон.

Неговото „Ауди” блъснало задната лява врата на автомобила на Мария Мамарова, където в обезопасително столче и добре закопчан с колан пътувал нейният син Александър, на година и четири месеца. От удара „БМВ”- то на Мария се завъртяло и блъснало челно във „Фолксваген Транспортер”. Бебето загинало веднага, а тя се спасила със счупени ребра и други тежки травми.

Тя и нейният съпруг Валентин бяха отчаяни от условната присъда на Атанас Пешев и протестираха пред Апелативния съд. Днес в залата адвокат Станко Кралев, защитник на Пешев, изтъкна, че самият наказателен процес е произвел възпитателно въздействие върху неговия подзащитен и доказателствоза това е, че фактът, че той и до днес шофира, без да е направил никакво друго нарушение.

Извън залата Мария Мамарова напомни, че тя сама е извадила мъртвото си дете от колата, а Атанас Пешев е стоял на банкета и гледал безучастно какво е предизвикал. Тя разбрала кой я блъснал едва на първа инстанция, в Бургаския окръжен съд. Иска ефективна присъда за студента и отнемане на шофьорската му книжка завинаги. Апелативният съд ще се произнесе в срок от тридесет дни.