Старши комисар Калоян Калоянов
Старши комисар Калоян Калоянов / Снимка: Лалка Димитрова
„Сезонът по Черноморието започна спокойно, по-добре от миналия по отношение на криминогенната обстановка. Подготвили сме се, отчитаме по-малко престъпления. Мерките дават резултат. Но ако се наложи имаме готовност и за промяна на организацията“. Това заяви шефът на Областната дирекция на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

В навечерието на професионалния си празник, МВР отчете спад на престъпността в Бургаско - с 19% в сравнение с предходната година. „Не мисля, че броя на криминалния контингент по Черноморието зависи от броя на туристите“, отговори комисар Калоянов на репортер на Дарик Бургас, който се обърна към него с въпроса възможно ли е все пак резкият спад в статистиката на престъпленията, специално в Слънчев бряг, да се дължи и на по-малкото туристи в страната ни в момента.

Комисар Калоянов подчерта отличното взаимодействие в работата на полицейските структури и прокуратурата, като резултатът от това е – незначителен процент на оправдателни присъди.

празник на полицията Бургас
Снимка: Лалка Димитрова

В нашия Апелативен район все по-често се искат и вземат мерки за задържане под стража на рецидивисти. Няма как когато извършителите са в ареста да не спадат регистрираните престъпления. Впечатлен съм от това, което върши полицията. Приключени са 1500 стари досъдебни производства, имаме едва малко над 1% оправдателни присъди и 2% върнати дела, което показва много добро качество на общата ни работа", заяви административният ръководител на Апелативната прокуратура Любомир Петров.
 
Бургас е един от градовете с най-ниски нива на масови безредици и тежки престъпления каза кметът Димитър Николов, който също присъства на официалната церемония по повод 140-години от създаването на МВР.