/ ThinkStock/Getty Images
19-годишният Златомир Велчев от Айтос, който след употреба на алкохол уби приятел в катастрофа, бе осъден на 18 месеца затвор. Това реши Върховният касационен съд. Така на практика най-висшата съдебна инстанция потвърди решението на апелативните магистрати, които измениха условната присъда и наложиха ефективно наказание.
 
18 месеца затвор, но условно за ученик, убил абитуриент

Дарик-Бургас припомня, че трагедията се разигра на 31 декември 2015 година. Златомир, тогава 15-годишен, празнувал посрещането на Новата година в к-с “Меден рудник“ с трима приятели. В разгара на вечерта, младежите се качили  в колата на бащата на Златомир и компанията пристигнала в Айтос, където празнувала приятелката му. Към 23.30 ч. компанията потеглила  обратно към  Бургас.

Съдят 17-годишен за смърт на пътя

Шофьорът и тримата пътници били без обезопасителни колани. Към 23.45 ч., на около 200 метра след разклона за Българово, автомобилът навлязъл в ляв завой. В резултат на високата  скорост - 125 км/ч, той поднесъл, станал неуправляем, ударил се последователно в дясната и в лявата мантинела, след което спрял под ъгъл в лявата лента за насрещно движение.

След ударите в автомобила останал само подсъдимия, а пътниците изпаднали от купето. Пострадалото момче било намерено в гориста зона около пътя, на 10 м. от него. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.