И жертвата, и извършителят на убийството на 2 август призори в Гоце Делчев са криминално проявени, имат влезли в сила присъди, лежали са в затвора.

Това стана ясно от брифинга, даден в Окръжна прокуратура-Благоевград от прокурор Ирина Аспарухова и старши комисар Георги Кандев-директор ОД МВР.

Като обвиняеми за убийството на 39-годишния мъж в Гоце Делчев са привлечени двама души – 21-годишна жена и 37-годишен мъж от Божурище. Срещу тях е повдигнато обвинение за убийство, като обвинението срещу мъжа е за убийство в условията на опасен рецидив. И двете лица са задържани за 72 часа, като днес е внесено искане за постоянен арест, обяви прокурор Ирина Аспарухова.

В хода на разследването е установено, че последната комуникация на жертвата е била с обвиняемата, с която са се разбрали да се видят на инкриминираното място. Тя е пристигнала с обвиняемия. По отношение на жертвата е нанесен удар с нож в областта на шията, по данни на съдебния лекар прерязана е сънната артерия на жертвата. Незабавно двамата са се отдалечили тичешком. Прибрали са се в жилището на обвиняемата в Гоце Делчев, са укрили ножа, а след незабавно са взели първия автобус и са се укрили в София, където са задържани“, обяви прокурор Аспарухова.

39-годишен мъж е убит в Гоце Делчев

От своя страна директорът на ОДМВР – Благоевград, старши комисар Георги Кандев, уточни, че сигналът за убийството е подаден около 02:05 ч. на 2 август на телефон за спешни случаи 112. Съобщено е за мъж, лежащ на пътното платно в района на ул. „Полк. Борис Дрангов“ в гр. Гоце Делчев. Екипът на Спешна помощ е констатирал смъртта на 39-годишния мъж. Веднага са започнали оперативно-издирвателни мероприятия по горещи следи.

Благодарение и на видеонаблюдението в района и на комуникацията в телефона на жертвата са установени извършителите. Обвиняемите са взели автобуса за София в 4 часа сутринта и незабавно е създадена организация и автобусът е спрян. Тук е моментът да благодаря на СДВР, двете лица веднага са задържани и разделени, за да не си уеднаквят показанията. След това са транспортирани до Благоевград“, обяви още старши комисар Кандев.

По отношение на жертвата той обясни, че мъжът е криминално проявен по линия на кражби, наркотици, привличан е като обвиняем за шофиране след употреба на наркотици, кражба на ток. Има три криминални регистрации, има влезли в сила 15 присъди, 14 са от Районен съд - Гоце Делчев. Има 11 броя ефективни присъди за притежание на наркотици, противозаконно отнемане на МПС, лицето е лежало в Бобов дол през 2019.

Извършителят също е с богато криминално минало – същият е криминално проявен по линия на кражби, наркотици и грабежи, както и за извършител на средна телесна повреда, лежал е в затвора в Бургас, обявиха още на съвместен брифинг от полицията и прокуратурата. От него стана ясно още, че самопризнания няма, описан е само механизмът на престъплението.

Мярката за неотклонение на двамата задържани за убийството ще се гледа от 16.30 ч. днес в Окръжен съд-Благоевград.
БГНЕС