Жандармерия ще пази Банско през зимния сезон
Жандармерия ще пази Банско през зимния сезон / Снимка: Община Банско

24 жандармеристи, 40 полицаи и три КПП-та ще се грижат за спазването на обществения ред и сигурността на жителите и туристите в Банско. Това стана ясно на среща на местната власт в града под Тодорка с представители на британското посолство у нас.

За първи път 40 полицейски служители ще бъдат командировани в зимния курорт през активния туристически сезон, униформени ще има и на трите контролно-пропускателни пункта на входно-изходните артерии на града. Ще има и по една патрулна двойка полицаи от Гърция и Румъния.
Контролните пунктове ще заработят следващия понеделник, а дежурствата ще се изпълняват от жандармеристи в 24-часов режим на работа.

От община Банско признаах, че търсят начини за събиране на данъци от британски граждани, които имат апартаменти в зимния курорт, но са с адресан регистрация във Великобритания. Това е проблем, тъй като не могат да бъдат открити с уведомления за дължимите налози. Теодора Манева, вицеконсул на британското посолство, обяви след срещата с кмета Георги Икономов, че в духа на диалог и конструктивност е предложен вариант за решаване на проблема. Представителите на британската общност са съдействали на общинското ръководство с информация за публичен информационен сайт, на който да бъдат откривани британските граждани, които имат имоти в Банско и не са плащали данъци.