Жалба пред Палев за сделка с исторически архив
Жалба пред Палев за сделка с исторически архив / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Жалба пред Палев за сделка с исторически архив
67770
Жалба пред Палев за сделка с исторически архив
  • Жалба пред Палев за сделка с исторически архив

Атакуват пред областния управител Муса Палев решението на местните общинари за сделка с исторически архив за 50 000 лева.

Предложението на кметската администрация бе утвърдено на сесия на 25 октомври.

Продавач на ценните документи и снимки от Освободителното движение на Пиринска Македония е Алексадър Пелтеков, който вече е отказал сделка с Македония на доста по-висока сума.

Обществен съвет-Благоевград, начело на който е Людмила Манова от ГС "Сила", депозира днес писмено жалбата в кабинета на губернатора Муса Палев с настояване решението да бъде спряно като незаконосъобразно.

"Решението е взето в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация, Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Благоевград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, както и Закона за културното наследство. В предложението на кмета Камбитов се твърди, че колекцията е оценена на стойност 315 000 лева, като същевременно няма представена такава оценка. Обстоятелството, че кметът твърди че я е виждал не може да се приеме за сериозен аргумент. Общинския съвет институция ли е или кафене? Липсата на такава оценка, от която да става ясно кое вещото лице, дало своята оценка, както и притежава ли ценз за това, е грубо нарушение на закона. Липсва идентификация на описаната колекция и по-точно липсват задължителното експертно заключение от комисия, както и удостоверение, че предложената за закупуване колекция е историческа ценност, съгласно член 96 от Закона за културното наследство", се сочи в жалбата на Обществен съвет - Благоевград.

По време на заседанието на ОбС в Благоевград единствен срещу решението гласува съветникът адвокат Илко Стоянов. Другият юрист в местния парламент Албина Анева се въздържа от вот и реално предложението за закупуване на историческия архив бе прието с мнозинство.

"Жалко, че едно такова решение, свързано с разходване пари на данъкоплатците, бе внесено ден преди сесията като извънредна точка в дневния ред. Реално колегите ми в ОбС нямаха възможност да го разгледат обстойно и да се получи прозрачен дебат. Аз не съм срещу това Благоевград да притежава ценни исторически документи, а оспорвам законността на една такава сделка. Кметът Камбитов даде дума пред всички в залата, че архивът е оценен на 315 000 лева, но никъде в материалите към това предложение няма приложена експертна оценка, няма документ за автентичност и произход на тези документи и снимки. Не е ясно дали продавачът Атанас Пелтеков наистина е собственик на тази колекция", коментира адвокат Илко Стоянов.

Според съветника Стоянов гласуваното решение е незаконосъобразно и юристите в Областната администрация, респективно губернаторът Муса Палев, трябва да го стопират и върнат за преразглеждане в Общинския съвет.

"На този етап не ми се иска да коментирам, че наред със Закона за местното самоуправление, сделката попада и в хипотезите на член 278 от Наказателния кодекс, който предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода за търговия с културно-историческо наследство, без то да е съпроводено със съответно разрешително и документ за идентификация. Факт е, че няма сертификат, нещо което се изисква при всяка една стока", заяви Илко Стоянов.

Още от Илко Стоянов чуйте в звуковия файл