/ БГНЕС
И шестимата мъже, нападнали Роженския манастир снощи, са задържани. Информацията все още не е потвърдена официално от полицията, но кметът на село Рожен - Сашо Филипов, увери, че нападателите са арестувани. Всички са от петричкото село Яворница. 

Дръзко нападение: Маскирани нахлуха в Роженския манастир, завързаха свещеника

В момента се извършват процесуално-следствени действия. Преглеждат се записите от камерите, които за запечатали лицата на грабителите.  От прокуратурата в Благоевград съобщиха, че към момента няма повдигнати обвинения. 

Почти е сигурно, че става въпрос за иманярска група, която е търсила заровено имане в светата обител. Според легендата, тук имало заровени 100 кг златни жълтици.

Нападателите са откраднали мобилен телефон на свещеника и  16 камери, но не забелязали записващото устройство точно на входа на манастира. Нахлули в светата обител, повалили свещеника - отец Теофил, и го вързали с тиксо.

Разкриха подробности за нападението в Роженския манастир (ОБЗОР)

След това започнали с кирки да копаят външната стена на църквата, точно зад иконостаса. След двайсетина минути обаче се отказали и избягали, оставяйки безпомощния духовник проснат на земята, покрит с  престилка през главата, за да не вижда какво се случва. Отец Теофил успял да се развърже и да се обади на телефон 112.

От манастира не е взето нищо - нито пари от манастирската каса, нито икони. Днес през целия ден Роженският манастир остана затворен за посетители.