ЮЗУ получи „Златна книга” и „Златен печат” за висок професионализъм
ЮЗУ получи „Златна книга” и „Златен печат” за висок професионализъм / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Съветът на европейската научна и културна общност връчи на ректора на Югозападния университет проф. д-р Иван Мирчев отличието „Златна книга” за висок професионализъм, завоюван висок престиж и обществено развитие на висшето училище и принос към българската наука. Почетното отличие се присъжда от Съвета на европейската научна и културна общност, който е основен департамент в неправителствената организация „Официално представителство на уникалните селища в Европа”.

Номинациите се правят от 150 известни български учени и творци с международно признание и кметовете на 156 български градове и села, носители на отличието „Златен печат”.

Отличието „Златна книга” е значка, изработена с 24-каратово злато в Монетния двор на България, с форма на отворена книга, каза проф. Мирчев. Той подчерта, че заслугата за високото отличие е на целия състав, на цялата академичната общност, които успяха да наредят университета сред водещите висши училища у нас. Той не скри задоволството си и от факта, че научните и културни институции, носители на високото отличие, се презентират в международните институции и донори, в търговските и културните ни представителства в европейските столици.

ЮЗУ „Неофит Рилски” от 1-и януари тази година получава и „Златен печат за европейски мениджмънт”, с който ще се подпечатват всички важни документи на университета в кореспонденцията му с институциите от страната и Европейския съюз.
Освен това ректорът проф. д-р Иван Мирчев бе избран за член на Националния комитет по математика за Международния математически съюз, който се утвърждава от Управителния съвет на Българска академия на науките.