ВСС обявява нов конкурс за мястото на съдебния шеф Аршинков?
ВСС обявява нов конкурс за мястото на съдебния шеф Аршинков? / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

В средата на следващата седмица се очаква членовете на Висшия съдебен съвет да открият нова конкурсна процедура за председател на Окръжния съд в Благоевград, научи Дарик. Избор, между допуснатите и участвали до този момент в конкурса за административен ръководител, Красимир Аршинков - временно изпълняващ длъжността председател и Димитър Узунов - съдебен шеф в Сандански, няма да се състои.

Не е изключено обаче в последния момент ВСС да вземе решение за гласуване кандидатурите на Аршинков и Узунов и ако нито един от тях не събере поне 13 гласа за назначение, да се премине към организиране на нов конкурс за председателския пост.

Божидар Сукнаров, който е един от антикорупционната комисия във Висшия съдебен съвет и бе назначен за председател на тричленната комисия, ревизирала серия сигнали за корупционни практики в Благоевградски съдебен район, потвърди информацията на Дарик. "Продължават да пристигат сигнали за закононарушения на магистрати във връзка с изпълнение на служебните им задължения. Сигналите са от граждани в Пиринско, като повечето от тях са анонимни, но независимо от този факт, ние сме длъжни да ги проверим", заяви Божидар Сукнаров. 

"Резултатите от извършената в края на месец декември, миналата година и в началото на януари специализирана проверка, в хода на която бяха призовани за изслушване по конкретни казуси деветима благоевградски магистрати и техни колеги от Сандански и Петрич, още не е приключила. Ще докладваме резултатите с Капка Костова и Галина Захарова пред ВСС по време на заседание следващата седмица", каза висшият магистрат Божидар Сукнаров.

От ВСС уточниха, че изборът на нов председател на Окръжния съд, започва отначало. След обявяване на конкурсната процедура, ще има други предложения и самопредложения за административен шеф. Очакват се номинации на нови кандидати за поста, като е допустимо и повторно кандидатстване на досегашните участници - съдебните шефове Красимир Аршинков и Димитър Узунов.

От 1 януари тази тодина е влязла в сила и нова наредба за извършване на атестационно оценяване при участие в конкурси за административни ръководители в системата, информираха от Висшия съдебен съвет.