Воеводи от Благоевград, Банско и София почетоха Тодор Александров в Щип
Воеводи от Благоевград, Банско и София почетоха Тодор Александров в Щип / снимки: ВМРО

Воеводи от Благоевград, Банско и София уважиха честването на 86-годишнината от гибелта на Тодор Александров в македонския град Щип, организирано от ВМРО - Народна партия в Македония.

Повече от 100 души от България и Македония почетоха паметта на Тодор Александров. Сред тях бяха зам.-председателите Костадин Костадинов и Ангел Джамбазки, членът на Изпълнителния комитет Георги Васев, както и представители от ВМРО в Благоевград и Банско.

Воеводи от Благоевград Банско и София почетоха Тодор Александров в Щип
netinfo

Отслужена бе панихида и бе произнесено слово за житейския път на великия българин. 

Масово честване в памет на Тодор Ангелов се организира за първи път в Македония. Към събитието са проявили голям интерес и македонските медии. Сред воеводите от двете страни на границата е възникнала идеята занапред организацията да бъде съвместна.

Воеводи от Благоевград Банско и София почетоха Тодор Александров в Щип
netinfo

Паметта на бореца за свободата на Македония бе отбелязана и край гроба му. Всяка година в края на август и началото на септември стотици членове и симпатизанти на ВМРО се изкачват до гроба на Тодор Александров край параклиса „Свети Илия”. По традиция ден по-рано се провежда и събор на младежките организации на ВМРО в Мелник.

Повече от 500 души от цялата страна се събраха в двата почивни дни тази година. Сред тях бяха и 60 нови членове на младежките организации на ВМРО, които положиха традиционната за организацията клетва.