Военният съд даде ход на делото за убийството на Чората
Военният съд даде ход на делото за убийството на Чората / netinfo
Военният окръжен съд поднови разглеждането на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. То бе върнато след като на 21 февруари тази година обвинението бе преквалифицирано от умишлено убийство в причиняване на смърт вследствие на тежка телесна повреда.

Делото за смъртта на Чората бе върнато за преразглеждане от Военния окръжен съд, след като е бил даден ход на делото по същество, а съдията не си е направил отвод. По време на заседанието защитата на петимата обвиняеми поиска прекратяване на досъдебното производство, при което делото трябва да бъде върнато на прокуратурата за преразглеждане и допълнително разследване.

Причините за това са, че обвинителният акт не категоризира вината на подсъдимите поотделно, а общо. В обстоятелствената част на акта се твърди, че деянието е извършено с особена жестокост, която не може да обоснове участието на всички подсъдими.

Съдебният състав не уважи това искане, като подчерта, че на предишното заседание на делото по същия обвинителен акт, никой не се е опитал да възрази и да пожелае той да бъде върнат на прокуратурата за доизясняване.

Според майката на Чората връщането на делото на първа инстанция се прави с цел да бъдат смекчени присъдите на подсъдимите, като е възможно те да бъдат изцяло оневинени.

Ангел Димитров-Чората бе убит на 9 ноември 2005 година в Благоевград по време на полицейската акция „Респект”. През ноември миналата година съдът осъди на 19 години майор Мирослав Писов, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Греховски на 18 години лишаване от свобода. В момента съдът изслушва експертизите по случая.