ВМРО-НИЕ почете Тодор Александров в Щип
ВМРО-НИЕ почете Тодор Александров в Щип / снимки: ВМРО-НИЕ

Делегация на ВМРО-НИЕ, водена от члена на Националния изпълнителен комитет Красимира Станчева–Найденова и заместник-председателя на на областното ръководство в Пиринско Венцислав Методиев, присъстваха на честването в памет на Тодор Александров в Щип, Република Македония.

Честването бе организирано от Народна партия в Македония и се проведе пред паметника на Тодор Александров край Щип. Над 150 души, между тях и гости от България, се събраха в църквата в града, където бе отслужена панихида в памет на войводата.

Поклонението беше час по-късно пред паметника. На него присъстваха Мариян Додовски - председател на ВМРО - Народна партия Македония, кметове и общински съветници от партията.

ВМРОНИЕ почете Тодор Александров в Щип
netinfo

Това е първото открито честване пред паметника на Тодор Александров край Щип, предизвикало голям интерес от страна на македонските медии. В изявленията, дадени пред местните журналисти, бе декларирано, че съвместното честване на дати, годишнини и герои, свързани с общата история на Македония и България, е стъпка напред в добросъседските отношения.

Само преди месец от ВМРО-НИЕ официално предложиха на премиера Бойко Борисов честването на 2 август (Илинден) да става съвместно с представители от двете държави.

ВМРОНИЕ почете Тодор Александров в Щип
netinfo

Членове на ВМРО-НИЕ поднесоха венец и се поклониха пред паметника на войводата Тодор Александров. С това официално завърши отбелязването на 86-тата годишнина от гибелта на Тодор Александров.

На 28 август по дългогодишна традиция над 350 членове и симпатизанти на ВМРО-НИЕ се поклониха пред гроба на Тодор Александров и неговите сподвижници край с. Сугарево над Мелник.