ВЕЦ остави без вода санданско село
ВЕЦ остави без вода санданско село / netinfo

Земеделски производители и жители в санданското село Петрово протестират срещу кражбата на вода от страна на фирма "Ариел ТН", собственик на Водноелектрическа централа.

В жалба до Басейнова дирекция - Благоевград, инициативен комитет от жители в Петрово, настояват за извършване на спешна проверка и да бъде задължено дружество "Ариел ТН" да монтира измервателно устройство, което да отчита позваната от ВЕЦ-а вода от Петровска река, съгласно издаденият на дружеството разрешителен режим.

Земеделците настояват още, да се издаде административно-наказателна заповед на собствениците на ВЕЦ Петрово, тъй като е недопустимо в активния поливен сезон селото да остава без вода.

В жалбата до Директора на Басейновата дирекция в Благоевград - инж. Вили Динов, подписите си са поставили жителите в Петрово - Ивайло Балев, Димитър Кънтев, Анна Кънтева, Румен Милев, Красимир Стоянов и Иван Паскалев.

Според жалбоподателите, стопаните на ВЕЦ-а умишлено не са монтирали измервателно устройство, като по този начин незаконно насочвали за производство на електроенергия цялото количество от Петровска река, с което нарушават основния законов принцип за приоритетно използване на водните ресурси.

Копие от протестната подписка, жителите в село Петрово са изпратили и до Министерството на земеделието и храните.