В Разлог започна новогодишния кукерски фестивал Старчевата
В Разлог започна новогодишния кукерски фестивал Старчевата / снимки: Община Разлог

В Разлог дадоха старт на традиционния новогодишен кукерски карнавал „Старчевата”. На централния площад в града ще дефилират групи от всички квартали и махали в града.

Кукерският празник се провежда за четвърта поредна година. Разложките кукери са уникални, местните ги наричат „чауши” или „старци”. Костюмите им са изработени от козя кожа, а конусовидната, достигаща 2 метра шапка, завършва с конска опашка. Неизменен атрибут са звънците, теглото на които често достига 40-50 кг.

По традиция карнавалът е съпътстван от дълго и пъстро хоро, което „чаушите” пазят. Моми и ергени, облечен в народни носии, играят без умора. Всеки пожелава и нарича „За много години! Здрава и плодородна година!”

В Разлог започна новогодишния кукерски фестивал "Старчевата"
netinfo

Според езическите вярвания, колкото повече шум вдига и колкото по-страшен е един кукер, толкова повече демони и лоши духове ще изгони и уплаши.

На миналогодишното издание кукерските групи от карловското село Сушица и от с. Брежани, община Симитли, грабнаха първото място. Втори станаха кукерите от радомирското село Копаница и участниците от кв. „Дълбошница”, Петрич, които показаха „русалийски игри за прогонване на злите духове”.

Третото място остана за групата „Арапи” от Шумен, както и за участниците от с. Климент, община Карлово и от сливенското село Драгоданово. Наградата на кмета на община Разлог взе групата от с. Турия, Старозагорско.

На 15-и януари Разлог ще бъде домакин и на IV Международен кукерски карнавал.