В Благоевград ситуират център за борба с трафика на хора
В Благоевград ситуират център за борба с трафика на хора / netinfo
Благоевград и Пловдив са градовете в страната, където рисковете млади мъже и жени да станат жертви на трафик, с цел сексуална експлоатация и насилие, са най-големи. Това обяви в Благоевград днес ексвътрешният министър Румен Петков, който е председател на Международния институт за сигурност и сътрудничество.

"За да предпазим младите хора в Пиринско, предвид няколкото граници в региона, в Благоевград ще бъде открит център за превенция и борба с трафика", обяви Румен Петков, след като с кмета Костадин Паскалев обсъдили проблемната ситуация.

От началото на годината до края на месец октомври, в страната ни жертви на международен трафик са станали 174 жени, като 23 от тях са непълнолетни, съобщи секретарят на Националната комисия за борба срещу трафика на хора, Антоанета Василева. Десет са мъжете, които принудително са изведени извън пределите на България, трима от тях са направили оплаквания, че са малтретирани сексуално. Седем бременни българки са отвлечени чрез въвеждане в заблуждение, за да продадат новородените си на чужди граждани, сочи статистиката.

До този момент правораздавателните институции в страната ни са образували 187 наказателни дела, но едва 49 трафиканти на хора са вече обвивяеми. Десет от тях са чужденци.

В обсъждането на конкретни мерки и предложения за промяна на законодателството, в Благоевград се включиха представители на прокуратурата, съда, полицейските служби и общинари от Сандански, Петрич и други населени места в областта.