В Банско посрещнаха частица от Честния кръст
В Банско посрещнаха частица от Честния кръст / снимки: Община Банско

В Банско бе посрещната частица от Честния кръст, на който е разпънат Христос. Придружавана от архимандрит Михаил от Йерусалимската патриаршия и с помощта на Неврокопския митрополит Натанаил, светинята ще бъде цял ден в Банско, след което ще премине през всички градове в Югозападна България.

През юни Негово Високопреосвещенство е посетил Божи гроб и при разговор с Вселенския патриарх Варотоломей споделил за желанието на България частица от Светия кръст да премине през страната като символ на добро, бъдещ успех и вяра на хората в Божията помощ.

С разрешението на БПС и Светия синод у нас митрополит Натанил написва поисканото специално писмо и разрешението част от кръста да напусне светите земи е дадено.

Светинята ще остане в България до събота, като ще премине и през Разлог, Благоевград, Сандански, Петрич и в събота ще се върне обратно в Гоце Делчев, след което ще бъде занесена отново  в Ерусалим.

В Банско посрещнаха частица от Честния кръст
netinfo

Първото място където парченцето от Св. кръст бе занесено у нас бе манастирът “Св. Георги” край Хаджидимово.

Десетки бяха хората, които се бяха събрали пред черквата “Св. Св. Петър и Павел” в Банско. Те бяха дошли, за да се докоснат до частица от Кръста Господен и да се помолят за Божията милост, за успех в делата си, за здраве и благоденствие.

След посрещането на частицата от Кръста, под празничния звън на камбаните, литийното шествие потегли към черквата “Св. Троица”. През цялата нощ храмът  ще остане отворен, за да  може всеки, който желае, да се поклони и да се помоли за милост, за успех, за здраве.

След тържествената литургия по посрещане на частицата от Честния кръст, Митрополит Натанил сподели, че виждайки преклонението, вярата и смисъла на присъствието на тази светиня сред българите, вижда и последствието от своето дело - да измоли част от Светия кръст да премине през България.