Училища и детски заведения от Благоевград атакуват кампанията За чиста околна среда
Училища и детски заведения от Благоевград атакуват кампанията За чиста околна среда / снимка: Община Благоевград

Три училища, две детски градини и две детски ясли от община Благоевград кандидатстват за финансиране от Министерството на околната среда и водите в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда”, съобщиха от кметска администрация.

В кампанията участват НХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, VІІ СОУ „Кузман Шапкарев”, ПГСАГ „Васил Левски”, централата и филиалът на ОДЗ №4 „Първи юни”, ОДЗ №1 „Синчец”, Детска ясла №12 “Кокиче” и Детска ясла №9 “Лебедче”.

Проектите са на тема „Обичам природата – и аз участвам” и в тях за заложени дейности за озеленяване на дворовете, ремонт на спортните и детски площадки, създаване и възстановяване на зони за отдих.

До 5 000 лв. безвъзмездна финансова помощ ще получи всяка образователна институция, чийто проект получи одобрение. Идеята на конкурса е да провокира участието на гражданското общество в изграждане или възстановяване на детски площадки, зони за отдих, междублокови пространства, залесяване, озеленяване и засаждане на цветя, обзавеждане с пейки, беседки, кошчета за отпадъци, спортни съоръжения.

Стремежът е тези дейности да се осъществят с доброволен труд от граждани, живеещи около избраната площадка, ученици и деца от детските градини и техните родители.