Тържествено приключва честването на 1000 години от смъртта на цар Самуил
Тържествено приключва честването на 1000 години от смъртта на цар Самуил / Добряна Христова, Дарик - Благоевград

Министър-председателят проф. Георги Близнашки ще участва в заключителните събития от националната програма за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил, които ще се състоят в град Петрич.  Днес от 17.15 часа премиерът Близнашки ще се срещне с кмета на Петрич Вельо Илиев и с областния управител на Област Благоевград Димитър Димитров в сградата на общината.

 

От 18.00 часа на територията на Националния парк-музей „Самуилова крепост“ министър-председателят ще присъства на историческия спектакъл „Неослепена памет“.

 

Паметта на българския владетел ще бъде почетена с тържествена вечерна заря-проверка в присъствието на премиера Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев.

Българският патриарх Неофит също ще вземе участие в заключителните събития, в рамките на Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил.

Тържествата днес ще се пренесат в Петрич, посочват от Светия Синод.

На територията на Националния парк-музей „Самуилова крепост" край село Ключ ще се проведе историческият спектакъл „Неослепена памет".

От 18.00 ч. пък ще започне Заупокойна служба в памет на цар Самуил. В службата ще вземат участие Светейшия Български патриарх и митрополити от Светия Синод на Българската православна църква.

По-късно духовенството, начело с патриарх Неофит, ще участва и в тържествената заря-проверка.