Трагедията в рудник Оранoво - обобщение към 18.00 часа
Трагедията в рудник Оранoво - обобщение към 18.00 часа / netinfo
Двама са загиналите при инцидента станал този следобед в рудник "Ораново" община Симитли. Това съобщи директорът на Областна дирекция "Полиция" - Благоевград комисар Константин Титянов.

Имената на загиналите са Васил Благоев на 42 години и Владимир Великов на 43 години, и двамата от село Полена, община Симитли.

Първоначално имаше информация за един загинал, а другият не бе изваден около 3 часа от затрупалата го земна маса на 300 метра дълбочина. Инцидентът стана около 13.30 часа в рудник "Ораново", като по първоначална информация става дума за свличане на земна маса.

След 4-часово чакане новината на роднините за загиналите съобщи директорът на РПУ - Благоевград Бойко Дункин.

Предстои да се направи експертиза, за да се установи точната причина за трагичният инцидент. И двамата загинали са работили в смяната при която стана взрива в рудник "Ораново" през март.

Тогава вторият загинал Владимир Великов не отишъл на работа, защото се успал.

"За щастие детето му беше навило часовника по-късно и не отиде на работа в злополучния ден на взрива", каза съпругата на Великов преди да бъде оповестена новината за смъртта му. Владимир Великов има две деца.

На 4 март 2007 година, при взрив на газ гризу в рудник "Ораново" загинаха двама души - Живко Серафимов и Росен Найденов от Симитли, а други петима бяха тежко ранени с опасност за живота.

Тогава от рудника дадоха на семействата на загиналите по 20 000 лева от обещаните по 100 000, а на ранените по 5 000 лева.