Съветник настоява за по-голяма ангажираност на НПО в сферата на социалните услуги
Съветник настоява за по-голяма ангажираност на НПО в сферата на социалните услуги / netinfo
Съветник настоява за по-голяма ангажираност на НПО в сферата на социалните услуги
70417
Съветник настоява за по-голяма ангажираност на НПО в сферата на социалните услуги
  • Съветник настоява за по-голяма ангажираност на НПО в сферата на социалните услуги

Да бъде повишена ролята неправителствения сектор в сферата на предоставяни социални услуги и дейности, извършвани и предлагани от Община Благоевград, предлага съветникът Кирил Илиев.

Идеята му е базирана на факта, че във все повече документи на Европейската комисия и Съвета на Европа се съдържат препоръки за увеличаване на ролята и значението на неправителствените организации в социалната сфера и намаляване на ролята на държавата и местните власти. Според Илиев в има остра нужда от промяна и облекчаване на социално-икономическия статус на живущите на територията на Община Благоевград. "Световната практика говори за една изключително добра ефективност за подобряване на предоставяните на местни социални услуги", обясни общинският съветник.

Според него преходът трябва да се извърши поетапно, като най-голяма ефективност ще има в сферите, обхващащи хората в трудоспособна и пенсионна възраст, тези в неравностойно положение, граждани и семейства, които имат затруднения и децата.

За да бъде реализирана идеята е необходимо да се отдели бюджет, който да бъде разпределян на конкурсен принцип измежду различни неправителствени организации, като по този начин да бъдат привлечени  и ангажирани всички НПО да дават своя принос към подобряване на социалните услуги предлагани и осъществявани в Община Благоевград.

"Тъй като става въпрос за насърчаване на тези организации, първоначално бюджетът ще е в рамките на 20-30 хил. лева, а ако видим, че идеята има ефективност, парите ще бъдат увеличени, като те ще влязат от издръжката, отпускана целево ", поясни Кирил Илиев.

Съветник настоява за по-голяма ангажираност на НПО в сферата на социалните услуги
netinfo

Предложението вече е изготвено и представено пред кмета на Община Благоевград Атанас Камбитов и председателят на ОбС Радослав Тасков.

Идеята за повишаване на ролята на НПО в сферата на социалните услуги е насочена единствено към действащите организации с нестопанска цел, които са около 10-15 в Благоевград, въпреки, че на територията на общината са регистрирани над 400 такива.

"Неправителствените организации ще ръководят процесите, но ще се отчитат на Общината, която дава парите. Ако се установят несъответствия, нарушителите ще бъдат подвеждани по наказателна отговорност", поясни още Илиев. Той изрази надежда, че идеята му ще бъде приета от ОбС. "Според мен няма Общински съветник, който да откаже подобно нещо. Не откривам аргументи "против", защото идеята е хората с проблеми пряко да участват в решаването им", обясни още Илиев.

Ако предложението му бъде приветствано, Благоевград ще бъде първата община в България, която повишава ролята неправителствения сектор в сферата на предоставяни социални услуги и дейности.

В звуковия файл: Кирил Илиев