Съветници, бизнесмени и граждани на протест срещу кмета на Благоевград
Съветници, бизнесмени и граждани на протест срещу кмета на Благоевград / Снимка: dariknews.bg, архив

35 души днес се събраха на протест срещу управлението на кмета на община Благоевград Атанас Камбитов. Сред тях бяха съветници, бизнесмени и граждани. Плакати с надписи „Не сме овце, хора сме", „Благоевград за достоен живот", Камбитов на прокурор" издигнаха протестиращите.

Да ги подкрепи дойде и зам.-председателят на ДСБ генерал Атанас Атанасов, тъй като местният лидер Калоян Ханджийски е сред инициаторите на протеста.

"Ще изпратим декларация срещу кмета до президента, премиера, председателя на НС, главния прокурор и омбудсмана", каза Ханджийски.

Според него и останалите протестиращи кметът Камбитов се саморазправя с политически неудобните му хора и фирми. Градоначалникът не изпълнявал решения на съда, с което се ощетяват гражданите и бизнеса.

„Има решение от миналата година на ВАС да се върне на читалището да стопанисва кафе-клуба, но това още не се е случило", оплака се шефът на читалището Васил Новоселски.

"Нови инвестиции липсват заради натиска и корупционните практики, създадени от кмета и екипа му. Застрояват се градинки. Всички това се прави с едничката цел да се облагодетелстват определени бизнес кръгове около него, дори с цената на това обществото да бъде ощетено. Всички твърдения могат да се докажат при проверка", увери Ханджийски.

От общината разпространиха позицията на ръководство в лицето на кмета Атанас Камбитов. „Категорично възразяваме срещу опитите на шепа местни партийни функционери и клакьори да си присвояват правото да говорят от името на гражданите на Благоевград, разпространявайки декларации, съдържащи неверни твърдения, граничещи с откровени клевети, уронващи авторитета на Благоевград. Твърдо заявяваме, че община Благоевград работи законосъобразно, единствено и само в интерес на гражданите, и стриктно изпълнява решенията на българския съд. Провежданите процедури са законосъобразни и прозрачни, открити, осигуряващи конкурентна среда за бизнеса, преминали през предварителен контрол и потвърдени от българския съд", твърдят от общината.