Съдебната система в региона има нужда от спешна операция без упойка
Съдебната система в региона има нужда от спешна операция без упойка / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Съдебната система в Благоевградска област има нужда от спешна операция без упойка и остраняване на "корупционната гангрена", за което трябва да има воля най-вече от страна на административните ръководители, заяви в Благоевград депутатът от "РЗС" Яне Янев. Оздравителните процеси в благоевградската съдебна система не са набрали необходимата скорост - текат мудно и мъчително, и стигам до извода, че голяма част от магистратите нямат намерение и не искат да има радикална реформа, защото, съвсем обяснимо, искат да продължат старите практики, добави той.

Недопустимо е единствено в Окръжен съд - Благоевград изборът на административен ръководител да се протака повече от година, смята Янев.

До края на деня депутатът ще се срещне с председателя на Комисията за борба с корупцията и професионалната етика към Висшия съдебен съвет  - Цони Цонев, когото ще уведоми за продължаващите корупционни практики в благоевградския съд.

Вече дори са създадени условия на непазарна конкуренция между бивши кантори на действащи съдии, които се превръщат в печатница на съдебни решения, продиктувани в голяма степен не от силата на закона, а от чисто субективни фактори, коментира Яне Янев.

Според него, това, което се е променило като негативна тенденция, е, че ако преди водеща беше кантората "Аршинкова" и тя доминираше процесите не само на територията на Районен съд - Благоевград, но и на територията на всички районни съдилища в региона, то сега има други две кантори, които се състезават коя да осъществява търговия с влияние - "Бакалова" и "Топалова".

Дори и те от известно време, откакто са освободени от опекунството на Аршинкова, са започнали тайно да си нанасят удари, но от това не страда никой друг освен хората в региона, смята депутатът.

От името на потърпевши граждани и адвокати, които са ми давали контретни сигнали, искам да отправя следните въпроси: Истина ли е, че съдия Бакалова е отдала бившата си кантора на адвокати, които имат граждански дела прие нея за много солидни искове; истина ли е, че съдия Топалова е дала бившата си кантора на адвокат Богоева и каква е взаимовръзката между двете дами.

Наблюдава се негативна тенденция, и то в момент, в който тече процедурата по избор на административен ръководител, за сериозно разминаване на очаквания на хората за промяна в съдебната система. Липсва необходимата прозрачност и като човек, който в продължителен период от време се бори за справедливост в съдебната система, призовавам коректните и почтените магистрати в Окръжен съд - Благоевград ясно, категорично и публично да заявят желаят ли и как точно да се реформира благоевградският окръжен съд, също и кой е достоен да го оглави, заяви народният представител от "РЗС".