Световен ден за възпоменание на загиналите при катастрофи
Световен ден за възпоменание на загиналите при катастрофи / Дарик - Благоевград

25 души са загинали при катастрофи по пътищата в Благоевградска област от началото на годината, съобщават от Областната дирекция на МВР по повод днешния Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. За сравнение през 2008 г. броят на убитите при пътни инциденти в Пиринско е 58.

Тревожната статистика през миналата година накара вътрешното ведомство да предприеме редица мерки за подобряване безопасността на движението и засилване на пътния контрол от страна на служителите на "Пътна полиция". Много усилия бяха положени и по превенцията на безопасността на движението и запознаването на подрастващите с правилата за движение, посочват от полицейската дирекция в Благоевград.

Работата по предотвратяване на тежките пътно-транспортни произшествия трябва да продължи с общите усилия на всички институции, ангажирани с проблема, и с участието на гражданското общество, защото човешкият живот е безценен и няма оправдание за минутата нехайство или висок адреналин, които често водят до загуба на човешки живот, убедени са от Областната дирекция на МВР.

От 2005 г. с резолюция на Асамблеята на ООН всяка трета неделя на месец ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на катастрофи. Ежегодно хиляди граждани загиват при пътни инциденти в една своеобразна ”война" по пътищата. И тази година МВР призовава гражданите да засвидетелстват своята почит към гибелта на хилядите невинни  жертви по пътищата.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се обърна към обществеността с изявление, в което се казва: „Всяка седмица 19 българи – мъже, жени и деца приключват своя жизнен път заради чужди грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота им. Повечето от тези инциденти са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, предвидливост, споделена отговорност за   намаляване на грешките, които водят до невъзвратими загуби. Да приемем нарушенията на правилата за движение като заплаха за  здравето и бъдещето!
На този ден нека си спомним за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажем съчувствие към семействата им! Нека заедно - всички институции  и участници в пътното движение, с повече воля и упоритост обединим усилията си и направим нашите пътища по-безопасни за всички".